SİVEREK ADLİYESİ
Siverek Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü

            Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Dairesi Başkanlığınca "Onarıcı Adalet" ilkesi çerçevesinde suç mağdurlarının haklarının korunup desteklenmesi ve ikincil örselenmenin engellenmesi amacıyla tüm adliyeler bünyesinde kurulması planlanan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerinin Siverek Adliyesi'nde faaliyete başlamıştır. Siverek Adliyesi'nin 1. katında kısıtlı alanda konuşlandırılan Siverek Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü'nde 1 Psikolog - Müdür,  2 Pedagog, 1 Psikolog, 1 Sosyal Hizmet Uzmanı olmak üzere toplam 5 uzman ve 1 Zabıt Katibi görev yapmaktadır.

 

            Müdürlüğümüz, suç mağduru ve tanıkların; çocukların, kadınların, yaşlı ve engelli bireylerin ifade ve beyan işlemleri sırasında kendilerini rahat ifade edebilmeleri ve ihtiyaca göre psiko-sosyal destek alabilmelerine olanak tanımakla adliyelerde aktif bir misyon üstlenmektedir.      

            Müdürlük, Ceza Yargılaması Destek Bürosu, Hukuk Yargılaması Destek Bürosu, Kırılgan Grup Destek Bürosu ve Bilgilendirme ve Yönlendirme Bürosu şeklinde 4 ana birim ile hizmet vermektedir.

 

            *BİLGİLENDİRME VE YÖNLENDİRME BÜROSU*

Mağdurlar, Bilgilendirme ve Yönlendirme Bürosu'na doğrudan başvuracakları gibi, başka bir kurumun yönlendirmesi ile de başvurabilirler. Bunun yanında mağdurlar adli süreçte sahip oldukları haklar konusunda bilgilendirilirler ve başka bir kurum tarafından sunulmakta olan hizmete ihtiyaçları olması halinde ilgili kurumlara yönlendirilirler. Yapılan ön değerlendirme neticesinde adli süreçte daha fazla desteğe ihtiyacı olduğu değerlendirilen mağdurlar hakkında uzmanlar tarafından bireysel değerlendirme yapılıyor ve psiko-sosyal destek süreci başlatılabiliyor.


            *KIRILGAN GRUP DESTEK BÜROSU*

            Uzmanlar tarafından yapılacak bireysel değerlendirme sonucunda kırılgan gruba dahil olduğu tespit edilen mağdurlara hizmetlerin sistematik bir şekilde ve zamanında sunulabilmesi için gerekli planlama, uygulama, izleme ve koordinasyon işlemlerinin, tek bir adli destek görevlisi tarafından etkin bir şekilde yürütülebilmesinin temini açısından vaka yönetimi uygulanacaktır. Haklarında alınması gereken tedbirlere ve sunulması gereken hizmetlere ilişkin önerilerin yer aldığı adli destek planı, adli destek görevlileri tarafından hazırlanacaktır. Bu plan gerektiğinde mahkemeye ya da savcılığa iletilecektir.


            *CEZA YARGILAMASI DESTEK BÜROSU*

            Cumhuriyet Başsavcılıklarının ve Ceza Mahkemelerinin, sosyal inceleme raporu düzenlenmesine ve ifade esnasında uzman görevlendirilmesine yönelik talepleri, bu büroda görev yapan adli destek görevlileri tarafından karşılanmaktadır. Bu sayede, ceza yargılaması sürecinin tamamında uzmanlardan etkin bir şekilde yararlanılarak, mağdurların ikincil mağduriyetlerinin önlenmesinin yanı sıra, uzmanın bilgi, beceri ve tecrübesinin adli sürece dahil edilmesiyle, delil kalitesinin artırılması hedeflenmektedir. Çocuklar ile ilgili düzenlenen sosyal inceleme raporlarında (SİR); çocuğu suça iten nedenler, yeniden suça yönelmesinin önlenebilmesi amacıyla alınması gereken tedbirler belirlenerek, çocuklar hakkında alınması gereken koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarına işaret ediliyor.


            *HUKUK YARGILAMASI DESTEK BÜROSU*

            Geçmişte sadece aile mahkemelerine yönelik sağlanan uzman desteği, ihtiyaç duyulan tüm hukuk mahkemelerini kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Kurulan müdürlükler sayesinde özellikle aile mahkemesi olmayan yerlerde, aile mahkemesi sıfatıyla yargılama yapan asliye hukuk mahkemelerinin de uzman desteğinden etkin şekilde faydalanması sağlanmaktadır.

 

  1. Boşanma ve Velayete İlişkin Davalarda (SİR)

 

            Uzmanlar tarafından aile mahkemelerinde görülen boşanma ve velayete ilişkin davalarda taraflar ve ilgili kişiler ile görüşülüp, gerekli görülmesi halinde sosyal ortam (ev) incelemesi de yapılarak, sosyal inceleme raporu (SİR) hazırlanıyor.

 

            Bu raporlara özellikle velayetleri istenilen çocukların görüşleri de yansıtılarak velayet ve kişisel ilişki tesisine ilişkin mahkemelere öneri ve değerlendirmelerde bulunuluyor. Ayrıca yapılan tespit ve değerlendirmelerden yola çıkılarak ebeveynlere ve/veya çocuklara yönelik aile/ boşanma ve/veya ebeveynlik danışmanlıkları önerilebiliyor.


            *ADLİ GÖRÜŞME ODALARI*

            Mağdur, tanık, suça sürüklenen çocuk, özel gereksinimi olan mağdurlar, cinsel suç ve aile içi şiddet mağdurları, engelli, yaşlı, göçmen ve bunun gibi diğer kırılgan gruba dahil mağdurların faydalanabildiği Adli Görüşme Odaları ile çocuğun üstün yararı ilkesi göz önünde bulundurularak onun yanında yer alan bir adli süreç yürütülmesi, görüşme yapılacak kişinin ruhsal/fiziksel koşullarına uygun ortam ve yöntemle görüşme yapılması, ikincil örselenmenin önlenmesi, korunma ihtiyaçlarının tespiti ve ilgili hizmetlere yönlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çocuklarla yaş ve gelişim düzeylerine uygun olarak iletişim kuruluyor. Çocuklarla ve ebeveynleri ile görüşmeler yapılıyor. Birimin ortak alanı olan bekleme salonunda farklı yaş gruplarından çocuklara yönelik oyun alanları ile yetişkinlere uygun alanlar da bulunmaktadır.

 

                *ADLİ YARDIM HİZMETLERİ BÜROSU*

                Baroların adli yardım büroları ile eş güdüm halinde çalışan adli yardım hizmetleri bürosunda adli yardıma ihtiyaç duyanlara, bu hizmete başvurabilmeleri için gerekli olup UYAP üzerinden temin edilebilen bilgi ve belgelerin toplanmasında yardımcı olunarak taraflar ilgili birimlere yönlendirmektedir.

                Çocuk Teslim ve Çocukla Kişisel İlişki Kurulması İşlemleri

            5.Yargı paketi ile yapılan düzenlemeler sonrasında çocuk teslimine ilişkin iş ve işlemlerin de Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri koordinesinde yerine getirilmesi öngörülüyor.

            Bu aşamada çocuk teslimine ilişkin talepler ÜCRETSİZ şekilde İcra Müdürlüklerince yapılabiliyor.

            2022 yılı sonuna kadar çocukla kişisel ilişki ve çocuk teslimine ilişkin iş ve işlemlerin belirlenecek / oluşturulacak uygun çocuk teslim mekanlarında, müdürlüğümüz koordinesinde yerine getirilmesi öngörülüyor.

Çocuk Görüşme Merkezi Adresi: Fırat Mahallesi 2. Sokak No:11 Kat:1 Siverek/Şanlıurfa

                RANDEVU SİSTEMİ

                Sosyal inceleme raporu düzenlenmesi için ilgili mahkemece Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü'nden talepte bulunulduktan sonra Siverek Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü’nün (0414) 552 20 56 nolu telefonu aranarak veya Siverek Adliyesi’nin (0414) 552 20 60 nolu tefonundan 1139 veya 1143 daihili numarası tuşlanarak uzmanlar ile oluşturulacak randevu hususunda bilgi alınabilir. Uzmandan randevu tarihinizi aldıktan sonra görüşme için randevu gün ve saatinizde Siverek Adliyesi’nde 1. katta hazır bulunmanız gerekmektedir.

0501 726 86 72

0414 552 20 60 Dahili: 1139 - 1143

 

 

Müdürlüğün Adresi:

Siverek Adalet Sarayı (Güney Mahallesi Atatürk Bulvarı no:38 63600 Siverek / ŞANLIURFA) 1. kat kısıtlı alan

 

Müdürlük Telefon :

 

  1. 0414 552 20 56
  2. 0414 552 20 60 Dahili: 1139 - 1143

 

 

Randevu Talebi : 

  0501 726 86 72

 (0414) 552 20 60  - Dahili: 1139 - 1143

Tanıtım Broşürü :    Tıklayınız...
Mağdura Yaklaşım Kılavuzu :    Tıklayınız...
Adli Yardım Başvuru Formu :    Tıklayınız...
Mağdur Bilgilendirme :    Tıklayınız...